מביעים דעה שונה מדעתו של הבוס?

עד כמה אתם מוכנים להביע דעה שונה מדעתו של המנהל הישיר שלכם?
ב-27 במרץ 1977 בטנריף, התעכבה ההמראה של מטוס חברת KLM במשך כשעה, לאור ערפל כבד ששרר בשדה. הקברניט היה ולדהויזן ואן זנטן, אחד הטייסים הוותיקים והמוערכים בחברה, וכאשר בשלב מסוים איבד את סבלנותו לאור ההערכה כי בקרוב יסתיים הזמן שבו מותר להחזיק נוסעים על המטוס, ויהיה צורך להורידם להפסקה בטרמינל, החליט להתחיל בהמראה.
הקצין הראשון הבהיר לקברניט כי טרם קיבלו אישור המראה ממגדל הפיקוח, אך הקברניט המנוסה השיב שהוא יודע מה הוא עושה, והמשיך להריץ את מטוס ה-747 על המסלול, כאשר לפתע התנגש במטוס של חברת פאן אמריקן שחצה את המסלול, ובאותו רגע התרחש אסון קטלני ביותר בו נהרגו 583 נוסעים ואנשי צוות.
ב-1 בפברואר 2003 בעת חזרת המעבורת קולומביה לכדור הארץ, התפרקה המעבורת ונספו שבעת אנשי הצוות, ביניהן גם האסטרונאוט הישראלי אילן רמון. מיד לאחר המראת המעבורת, נחרץ גורלה, כאשר פיסת קצף בידוד ממכלי הדלק החיצוני פגעה בכנף. ועדת החקירה לאסון מצאה כי התרבות הארגונית בנאס"א אינה מעודדת ביקורת, תלונות או הבעת דעה שמנוגדת לדעת המנהלים הממונים, שכן לאחר ההמראה היו מספר מהנדסים שהתריעו על התקלה ודרשו לטפל בה, אך המנהלים הממונים החליטו להתעלם מכך.
החוקר הופסדה, טבע את המונח PDI (Power Distance Index), שהוא מדד מ-1 עד-100 ל"מרחק הכח" בארגונים. ככל שהמדד נמוך יותר, ההיררכיה והסמכות תופסות מקום נמוך יותר בארגון, וככל שהמדד גבוה יותר, קיימים פערי כח בעקבות ההיררכיה עד כדי פגיעה ביכולת קבלת החלטות, בתקשורת הישירה בין בעלי מעמדות שונים, במידת העצמאות ותפיסת האחריות. מדינות עם ניקוד מדד גבוה הן: מלזיה, פיליפינים, אינדונזיה, רוסיה וסין. מדינות עם ניקוד מדד נמוך הן: ניו זילנד, דנמרק, נורבגיה, אנגליה וגרמניה.
אגב, ישראל נמצאת במקום מפתיע במדד ה-PDI, עם ציון 13 (ציון מעולה!!), שמשמעותו היא שהישראלים טוענים כי יגידו את דעתם, גם אם היא סותרת את עמדת הממונה עליהם…
אחת היכולות החשובות בארגונים היא היכולת "להנהיג 360" משמע לא רק להנהיג את הכפופים לך, אלא גם להשפיע על העמיתים ואף על הממונים עליך, ובארגונים בעלי PDI גבוה, מדובר באתגר כמעט בלתי אפשרי, וכפי שראינו בשתי הדוגמאות תרבות ארגונית שכזו פוגעת בתפקוד הארגון ואף מסוכנת ומובילה לאסונות בארגון ומחוצה לו.
"לפעמים אני חושב, שהתפקיד הכי חשוב שלי כמנכ"ל, הוא להקשיב לחדשות הרעות. אם אתה לא פועל לגביהן, בסופו של דבר האנשים שלך יפסיקו להביא אותן לתשומת לבך, וזה יהיה תחילתו של הסוף" ביל גייטס.

מעניין? שתפו 

WhatsApp
Email
LinkedIn
Twitter
Facebook

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עשוי לעניין אותך גם

פרספקטיבה ומנהיגות
התפתחות אישית
אייל גונן

פרספקטיבה ומנהיגות

השבוע הזה הזכיר לי את החשיבות של היכולת לראות דברים בפרספקטיבה, כלומר מנקודת מבט אחרת, ועד כמה המיומנות הזאת יכולה להשפיע על החיים שלנו, למרות שרוב הזמן אנחנו לא כל כך מצליחים ליישם אותה.

פרספקטיבה היא היכולת להשהות את השיפוטיות והתגובה שלנו, לעשות זום אאוט ולהסתכל מנקודת מבט אחרת, זוהי אחת היכולות החשובות ביותר כדי לשפר את התקשורת שלנו עם הסביבה, ובייחוד למנהיגים.
נקודת המבט שלנו קובעת את האופן שבו נחשוב על משהו, איך נתייחס אליו ואיזו תפיסה נגבש לגביו. פרספקטיבה מאפשרת לנו להבין שהדברים הם יחסיים, ושלכל דבר בחיים יש את הפרופורציה שלו.

קרא עוד »
מנהיגות
אייל גונן

הבסיס של המנהיגות הוא אמון

הבסיס של המנהיגות הוא אמון, זה הבסיס למערכות יחסים, זה המשאב החשוב ביותר של המנהיגים, וזה הבסיס של רוב הארגונים המצליחים.
שלושה מניעים לאמון הם אותנטיות, הגיון ואמפתיה. כאשר האמון נפגע, נוכל למצוא את הגורם לכך באחד המניעים האלה.
האחריות ליצירת אמון בארגון היא על המנהיגים, הם אלה הקובעים את התרבות ומעצבים נורמות התנהגות.

קרא עוד »
פיתוח מנהיגות, זהות מנהיגותית
מנהיגות
אייל גונן

פיתוח מנהיגות

רוב התכניות לפיתוח מנהיגות לא אפקטיביות, והסיבה היא שהן לא "רפלקטיביות" ולא מותאמות באופן אישי, והתוצאה היא שהן לא באמת גורמות לשינוי התנהגותי לאורך זמן. קיימת נטייה לדבר על מנהיגות, בזמן שבכדי לפתח מנהיגות נדרשת עבודה מעמיקה על הזהות המנהיגותית.

קרא עוד »