מה הערכים שלכם? ולמה זה חשוב?

"מה הערכים שלכם?", שאלה פשוטה, נדמה לנו שאנחנו יכולים לענות בקלות, אבל בדרך כלל יוצאת לנו "רשימת קניות" של ערכים, כאלה שהיינו רוצים לפעול לפיהם, אולי רשימה של ערכים שלימדו אותנו שהם חשובים, אבל זה פספוס גדול. אל תנסו לרצות אף אחד עם רשימת ערכים "נוצצת". זה לא עובד. לכל אחד יש "מודל לחיקוי", אבל המונח הזה קצת מבלבל. למה? אם תאמצו תפיסה, דפוסי התנהגות, או סגנון דיבור של מישהו אחר, בתקווה שזה יעזור לכם "לאמץ" את החוזקות והסגנון שלו, לא תצליחו לאורך זמן להיות עקביים, וזה יצור תסכול ותחושת חוסר הצלחה. המודל לחיקוי הוא מודל אולי מבחינת ההצלחה שלו, אבל נכון יותר לקרוא לו "מודל להשראה", כי זה מה שנכון לקחת ממנו, השראה.

מה קורה כשלמנהיגים אין בהירות לגבי הערכים שלהם, ואין להם תפיסת מנהיגות מגובשת? חוסר אותנטיות. ומה הבעיה עם זה? התנהגות מבולבלת ולא עקבית, קושי לקבל החלטות בנסיבות מורכבות, וסדרי עדיפויות מטושטשים. איך זה מרגיש ואיך זה נראה? זה נראה כמו מישהו "לא אפוי", לא צפוי בהחלטות שלו, מנסה לרצות את הסביבה, ואף להימנע מלקבל החלטות. ובמקרים שבהם מקבלים החלטה, מגלים שקיים קושי להסביר את ההחלטה.

אחד המחקרים מראה שמונהגים שדרגו את המנהיגים שלהם ב-20% העליונים בבהירות הערכים שלהם, ותפיסת המנהיגות שלהם, היו בעלי רגשות חיוביים יותר כלפי הארגון. הייתה להם רוח צוות חזקה יותר, היו גאים יותר בארגון שלהם, היה להם ברור יותר מה מצפים מהם, נכונות גבוהה יותר להשקעה בעבודה קשה ובשעות עבודה, הביעו אמון רב יותר בהנהלה, והרגישו משמעותיים יותר.

מנהיגים שהערכים שלהם ברורים להם, והם משדרים אותם בהצלחה, מגדילים את הרווח לארגון פי 5!!!! הערכים שלנו משפיעים על כל תחום בחיים שלנו, על מאות ההחלטות שאנחנו מקבלים בכל יום, באופן מודע ולא מודע, קובעים את סדר העדיפויות שלנו, למה נגיד כן ולמה לא, עוזרים לנו להסביר את ההחלטות שלנו, ועוזרים לנו לנווט כשיש חוסר וודאות.

מנהיגות היא אומנות, וכמו כל אומנות, היא סוג של ביטוי עצמי, ומנהיג צריך לדעת לבטא את עצמו בדרך שייחודית לו. אי אפשר להנהיג דרך ערכים ופעולות של מישהו אחר, אנשים הולכים אחרי המנהיג בגלל מי שהוא, בגלל הקול הייחודי שלו. אבל מנהיגות היא לא רק הערכים של המנהיג, אלא גם הערכים של המונהגים. כמו שהערכים של המנהיג מניעים אותו ויוצרים מחויבות לארגון, כך גם הערכים של המונהגים. אנשים יהיו מחוברים יותר למקום שבו הם ירגישו בטוחים שיוכלו להישאר נאמנים לערכים שלהם.

מנהיג לא דואג רק לערכים שלו, אלא מבין את הערכים של המונהגים, ויוצר שותפות ומחויבות סביב ערכים משותפים. בניית ארגון סביב ערכים משותפים מגבירה את המוטיבציה, תחושת האפקטיביות, הגאווה, הנאמנות ועבודת הצוות, וכמובן מפחיתה לחצים ומתחים.

מעניין? שתפו 

WhatsApp
Email
LinkedIn
Twitter
Facebook

1 מחשבה על “מה הערכים שלכם? ולמה זה חשוב?”

  1. פינגבאק: מה הגורם שמבדיל הכי הרבה בין מנהיגים? - אייל גונן - מנהיגות מזווית אחרת

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עשוי לעניין אותך גם

מנהיגות
אייל גונן

ההשפעה והרטוריקה של זלנסקי

זלנסקי יודע שבאמצעות רטוריקה נכונה אפשר לזכות באהדת הקהל, ושבלי קשר האמת אינה עומדת למבחן, אלא היכולת ליצור יחס אוהד בין הנואם והקהל, שבאמצעותו העברת המסר הופכת לקלה יותר.
זלנסקי כמו רטוריקן טוב, יודע להתאים עצמו ולדבר אל כל קהל בשפה הרלוונטית אליו, ולהעביר לו מסר ייחודי כדי להניע את הקהל לחשוב על הדברים לעומק. אחת הדרכים הנפוצות ביותר ושבה משתמש גם זלנסקי, היא ביצוע אנלוגיות שמאפשרות הבנה מהירה יותר, ועל בסיס העובדות המוזכרות, קל להעביר ולהבהיר את הטיעון. רטוריקן טוב מוצא את המשותף בינו ובין הקהל, ומטרת האנלוגיה לאירועי העבר שרלוונטים לקהל, היא לגרום לקהל לראות את המציאות דרך עיני הנואם.

קרא עוד »
WLB, WLH
איזון קריירה משפחה
אייל גונן

זליגת חוויה מהעבודה הביתה

המחקר מראה שעבודה שמציעה להורה אוטונומיה ותמיכה בשנת חייו הראשונה של הילד, משפיעה על התוצאות הקוגנטיביות, הכישורים החברתיים, ועל הבריאות הנפשית של הילד למשך שש השנים הבאות. כן, 40+ שעות בשבוע במקום העבודה משפיעות עלינו, ועל המשפחה. 

מחקר נוסף מראה שכשההורים חווים אתגר במקום העבודה, יצירתיות, הנאה, ותחושת הערך העצמי והסמכותיות שלהם גבוהות, הילדים בריאים יותר מבחינה נפשית. 

עכשיו השאלה היא כמה פעמים אנחנו מסתכלים על העבודה שלנו וההשפעה שלה על הבית, לא רק מבחינת השעות ומקום העבודה, אלא גם מבחינת החוויה בעבודה וההשפעה על החוויה בבית.

קרא עוד »
הצלחה
אייל גונן

אתם אמיצים?

ברנה בראון מדברת על פגיעות, ואומרת שאנחנו יכולים לבחור באומץ או בנוחות, אבל לא בשניהם יחד. היא מגדירה את האומץ כמוכנות להיות פגיע, לפעול בלי ערובה לכך שתצליח. לא לחשוב על זה שאולי תכשל, אלא לפעול בידיעה שאתה יכול להיכשל, אבל להמשיך ולהתמודד.
אי אפשר להתפתח ולגדול כשאתה עטוף בשריון, וזו הסיבה שצריכים אומץ בכדי להתפתח, צריכים להיות מוכנים להיות פגיעים.

קרא עוד »